Of the Stokkem Ferry

Ierse Water Spaniel

balldrick

De Ierse Water Spaniël is van oorsprong een jachthond, die vooral gebruikt wordt voor de jacht op waterwild, maar ook als retriever is hij geschikt. Hij is de grootste spaniël, hij valt niet alleen door zijn schofthoogte uit de toon (56-59 cm.) maar ook door zijn uiterlijk.
De Ier heeft een lange, krullerige vacht, met op het hoofd een zogenaamde pruik, die over de ogen valt. Karakteristiek voor het ras zijn de gladde snuit en hals en vooral de ‘rattenstaart', die hij in het water als roer gebruikt. De Ier zwemt graag en kan dit uren volhouden.

De vacht moet goed onderhouden worden om klitten te voorkomen. Eens per week een borstelbeurt volstaat en als hij daarna nat gemaakt wordt komen de krullen weer mooi terug. Zwemmen is natuurlijk nog beter. Hij kan eventueel een paar maal per jaar getrimd worden, dan vindt men bijna geen haren in huis.

De Ierse Water spaniël is een zeer intelligente hond, die alleen tot zijn recht komt als hij volledig in het gezin wordt opgenomen.Hij is erg aanhankelijk en zit vol rare streken. Hij wordt dan ook wel 'de clown' onder de honden genoemd. Ook de gehoorzaamste Ier zal altijd proberen zij baas met een grapje om de tuin te leiden zodat hij toch zijn zin krijgt. Hij moet dan ook met vaste hand opgevoed worden. De Ier vraagt veel beweging. Wandelen, zwemmen, maar ook flyball en behendigheid vindt hij prachtig. Als het maar afwisselend is ander verveelt hij zich vlug.
De Ier kan terughoudend zijn tegenover vreemden. Hij moet dan ook als pup veel onder de mensen gebracht worden en alles meemaken wat er in de wereld te koop is.

De Ier is beslist geen kennelhond en bij mensen, die de hele dag van huis zijn, komt hij niet tot zijn recht. Hij kan prima met kinderen omgaan en ook andere huisdieren zijn geen probleem. De Ier doet het liefst alles samen met 'zijn mensen'. Geef hem die gelegenheid en hij zal voor U en het hele gezin door het vuur gaan.

Kortom: de Ierse Water Spaniël is een stoere hond, met een klein hartje, een hond voor mensen met humor en die eens iets anders willen..